Ondersteuning

Algemeen

De wet Passend Onderwijs heeft als doel dat alle leerlingen een geschikte onderwijsplek krijgen. De Meerwaarde is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Barneveld - Veenendaal. Dit samenwerkingsverband heeft hiervoor een ondersteuningsplan opgesteld. Hierin zijn de ondersteuningsprofielen van alle aangesloten scholen opgenomen. In het ondersteuningsprofiel wordt aangegeven voor welke leerlingen de school ondersteuning kan bieden. 

Toelating

Een leerling komt in aanmerking voor een plek op de school als hij/zij aan de onderstaande criteria voldoet.

  • Leerachterstanden van drie jaar of meer op twee van de vier leergebieden technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en wiskunde/rekenen.
  • Een IQ van tussen de 55 en 80.

Of de leerling aan deze criteria voldoet, wordt beoordeeld door de Permanente Commissie Leerlingzorg (PCL) van het Samenwerkingsverband Barneveld - Veenendaal.

Instroom

We ontvangen leerlingen van verschillende scholen:

  • Bao = Basisonderwijs
  • SBao = Speciaal Basisonderwijs groep 7/8
  • VSO = Voortgezet Speciaal Onderwijs
  • VO = Voortgezet Onderwijs
  • LWOO = Leerwegondersteunend Onderwijs
  • PrO = Praktijkonderwijs

Aanmelding

Bij het aanmelden van leerlingen kunt u contact opnemen met toelating@demeerwaarde.nl

Ondersteuning

De ondersteuning in het praktijkonderwijs krijgt zeer veel aandacht. We hebben daar – naast de docenten – ook professionals met speciale taken voor in huis.

  • De mentor: is het aanspreekpunt en begeleidt de leerling bij zijn/haar groeidocument en geeft meestal de overige lessen.
  • De zorgcoördinator: is verantwoordelijk voor de intake van nieuwe leerlingen. Daarnaast coördineert zij indien nodig extra ondersteuning.
  • De psycholoog en schoolmaatschappelijk werker: leveren hun aandeel in de leerlingbegeleiding.
  • Coördinator onderbouw en bovenbouw: zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen het team praktijkonderwijs.
  • De afdelingsleider: is eindverantwoordelijk voor het onderwijs en de organisatie binnen het Praktijkonderwijs.

Twee keer per jaar vindt er een leerlingbespreking plaats. Daarnaast zijn er 4 wekelijkse interne zorg-overleggen om de voortgang van de leerling in de gaten te houden en indien nodig extra ondersteuning te bieden. Op die manier blijft de school goed betrokken bij de voortgang van elke leerling.

Naast de testen zijn er activiteiten gericht op preventie en voorlichting betreffende: » niet pesten » alcohol en drugs » verantwoord gedrag » omgaan met de digitale wereld » omgaan met relaties » omgaan met geld

ZorgAdviesTeam

Het ZorgAdviesTeam (ZAT) bestaat uit vertegenwoordigers van de school, het Centrum voor Jeugd en Gezin Barneveld, een ambulant begeleider, de politie, de jeugdarts en de leerplichtambtenaar. Als er een hulpvraag is met betrekking tot de ontwikkeling van de leerling, kan het ZAT advies gevraagd worden. Dit verloopt via de mentor en de zorgcoördinator. Voordat we een leerling bespreken, vragen we toestemming aan de ouders van de betreffende leerling.

JEUGDARTS, jeugdverpleegkundige en leerplichtambtenaar

De jeugdarts en jeugdverpleegkundige zijn regelmatig in de school aanwezig. Alle leerlingen worden in de eerste en het derde leerjaar uitgenodigd voor een onderzoek bij de jeugdverpleegkundige. Ook kunnen leerlingen, eventueel met ouders, door school aangemeld worden voor het spreekuur van de jeugdarts.

Leerlingen die veel verzuimen kunnen opgeroepen worden voor een spreekuur bij de leerplichtambtenaar. Ook ouders kunnen gebruik maken van dit spreekuur.

Nazorg

Praktijkonderwijs De Meerwaarde geeft na het verlaten van de school nog twee jaar nazorg voor haar leerlingen. Dit betekent dat er twee keer per jaar bij de leerling en/of zijn/haar ouders en bij het bedrijf, de instelling of de school wordt geïnformeerd hoe het gaat op de arbeidsmarkt of met de vervolgopleiding. Mochten er hulpvragen zijn, dan wordt bekeken welke instantie de hulpvragen kan beantwoorden of hierop actie kan ondernemen.

ONtwikkelplan

Wanneer een leerling start op de school wordt er een ontwikkelplan (OP) opgesteld. Dit ontwikkelplan komt voort uit het intakegesprek, de warme overdracht en de gegevens van de basisschool. Het ontwikkelplan wordt in mentor- en oudergesprekken besproken en aangepast aan de ontwikkeling die een leerling doormaakt in de 5 jaar op het Praktijkonderwijs.

    Contact met ouders

    We hebben op vaste momenten in het jaar oudergesprekken. Daarnaast kan een ouder indien nodig op verzoek uitgenodigd worden voor een gesprek. We stellen het op prijs om wederkerig contact te hebben en samen met u de ontwikkeling van uw kind te volgen en te bespreken.