Introductie
De Meerwaarde heeft een Leerplan. Hierin staat o.a. onze pedagogische opdracht beschreven, welke richtinggevend is voor ons handelen: “Op De Meerwaarde zien wij in elke situatie als onze opdracht: verantwoordelijkheid dragen om jonge mensen in hun gang naar volwassenheid uit te dagen en te ondersteunen. Dat wil zeggen dat wij ons met leerlingen verbinden, ons door hen laten aanspreken en richting en inhoud geven aan het proces van volwassen worden.”
Binnen (en buiten) het mentoraat begeleiden we leerlingen naar volwassenheid, zodat zij in de maatschappij van betekenis kunnen zijn. Dit doen we door leerlingen te ondersteunen in het zich verbinden met:
1. zichzelf;
2. elkaar;
3. én de wereld om hen heen.
Deze begeleiding is zowel leerling- als groepsgericht. Aan de ene kant ondersteunen we de leerling in zijn/haar eigen ontwikkeling. Aan de andere kant zijn we ook gericht op het vormen van de klas tot een community. Door samen te leren leven (in die groep) ontwikkelt elke leerling zich. Doordat elke leerling zich ontwikkelt, verdiept ook de groep zich verder en komt er ruimte om de leerling te laten inzien wat zijn of haar rol is t.o.v. de wereld om hen heen.

Uitgangspunten
Om met elkaar de juiste begeleiding te geven, werken we met verschillende uitgangspunten:
- We zien de leerling binnen zijn/haar eigen context van bijv. het gezin, de puberteit, levenservaringen en netwerk.
- In het mentoraat en in het vormgeven van het leerproces van de leerling, gaan we uit van een gedeelde verantwoordelijkheid tussen leerling, ouders, school en omgeving. Hierin werken we vanuit de dynamische driehoek waarbij ouders, leerling en school elkaar geïnformeerd houden en samenwerken. Zowel docenten, de mentor als ouders houden zicht op de ontwikkeling van het kind en erkennen hierin ieders rol.
- Begeleiding van leerlingen vindt zoveel mogelijk plaats dichtbij de leerling in hun thuisbasis: dit zijn onze teams, waarbij we vanuit nabijheid werken. Elke leerling wordt gezien en iedereen mag er zijn. De mentor signaleert vroegtijdig zorgen, houdt zicht op de ontwikkeling van de leerling en zorgt dat passende ondersteuning wordt ingezet.
- De mentor is de spil in het onderwijs rond de leerling. De mentor als spil betekent niet dat de mentor alles zelf uitvoert, maar wel dat deze actief lijnen bij elkaar houdt en zicht heeft op wat er rond een leerling speelt en gebeurt.
- De leerling krijgt stapsgewijs meer verantwoordelijkheid in zijn/haar eigen ontwikkeling, wordt hierin aangemoedigd en op aangesproken.
- In het mentoraat is aandacht voor verschillende thema’s, zoals leren leren, sociaal-emotionele ontwikkeling, groepsdynamiek, burgerschap en loopbaanoriëntatie (LOB).
- Wanneer blijkt dat het onderwijs moeilijk gaat, of zelfs niet lukt, zoeken we samen naar wat hieraan ten grondslag ligt: waar komt dit vandaan, wie kan wat beïnvloeden en welke ondersteuningsbehoeften hebben betrokkenen? Mentor blijft in contact met de leerling ook als het onderwijsproces moeizaam verloopt.
Basisondersteuning
Binnen De Meerwaarde werken we met kleine onderwijskernteams. Hierin is een vaste groep docenten, samen verantwoordelijk voor een groep leerlingen. Elk team heeft ook een team coördinator. Het team en de mentor verzorgen de dagelijkse begeleiding, gericht op persoonlijke ontwikkeling, goede leerresultaten, een prettige groepssfeer en ondersteuning bij de keuze voor studie en beroep.
Indien mogelijk, begeleidt een mentor dezelfde groep leerlingen gedurende twee jaren. Bij deze mentor kunnen zowel leerlingen als ouders met hun vragen terecht. De mentor is voor hen het eerste aanspreekpunt.
De leerlingen hebben regelmatig begeleidingsuur (mentortijd), waarin aandacht wordt besteed aan onderwerpen die belangrijk zijn voor het leven en werken op school.
Ook dit wordt weer gedaan binnen de 3 gebieden:
Leerling
Connect met zichzelf
(Wie ben ik?)
- Zicht houden op (ontwikkeling van) de leerling
- Kiezen/LOB (keuzebegeleiding - niveaubepaling)
- Leren leren (studievaardigheden, motivatie etc.)
- Preventie mentale gezondheid
- Tijdig signaleren en organiseren extra ondersteuning
Groep
Connect met elkaar
(Wie zijn wij voor elkaar?)
- Positieve groepsvorming
- Sociaal-emotionele vaardigheden
- Pestpreventie
Maatschappij
Connect met de wereld om je heen
(Wat betekenen wij?)
- Burgerschap
Binnen het team wordt ook huiswerkbegeleiding gegeven. Daarnaast doen leerlingen (indien nodig) diverse testen, zoals de beroepeninteressetest, capaciteitentest, taal- en rekentesten, testen volgens het protocol dyslexie, testen gericht op algemeen welbevinden, faalangst of examenvrees. Zo kan de totale ontwikkeling van elke leerling goed worden gevolgd voor zowel het leerniveau als het welzijn.
Preventie
Binnen de school is er een breed aanbod aan preventieactiviteiten. Denk hierbij aan preventie op de gebieden: drankgebruik, omgaan met geld, omgaan met relaties en omgaan met de digitale wereld. Hierin werken we regelmatig samen met externe partijen zoals het Centrum Jeugd en Gezin en de politie.
Dyslexie, Dyslexie en NT2
Dyslexie
Ieder kind met dyslexie heeft andere behoeften. Dyslexiecoaches zijn het aanspreekpunt als het gaat over dyslexie en geven uitleg over het gebruik van de hulpmiddelen. Een leerling met dyslexie kan gebruikmaken van Alinea Suite. Dat is een computerprogramma dat tekst voorleest.
Daarnaast kan een leerling extra tijd bij toetsen krijgen. Dyslexie moet worden vastgesteld door middel van een dyslexieonderzoek.
Dyscalculie
Dyscalculiecoaches zijn het aanspreekpunt als het gaat over rekenproblemen en dyscalculie. Als een leerling een dyscalculieverklaring heeft, wordt er samen met de dyscalculiecoach gekeken welke hulp er nodig is en waar de leerling recht op heeft en welke hulpmiddelen er gebruikt mogen worden.
Ook kan er meegedacht worden als er een vermoeden is van dyscalculie. Voor meer informatie, stuur een mail naar ebcleren@demeerwaarde.nl
NT2
Kom je van het ISK (internationale schakelklas), spreek je thuis geen Nederlands of woon je korter dan vijf jaar in Nederland? Dan heb je recht op NT2.
Hulp bij lezen, schrijven en spreken van Nederlands als dit je tweede taal is.
Als er meer nodig is...
Soms blijkt dat een leerling meer nodig heeft dan dat er binnen de Basisondersteuning wordt geboden. Als blijkt dat het het team niet (meer) lukt om “verantwoordelijkheid te dragen om de leerling in zijn/ haar gang naar volwassenheid uit te dagen en te ondersteunen” (zie pedagogische opdracht in de introductie), dan kan het team aangeven handelingsverlegen te zijn.
Dat is niet erg. (Vak)docenten en mentoren zijn zeer bekwame mensen, maar zij zijn geen hulpverleners, specialisten of psychiaters. Een ieder heeft zijn eigen vakgebied!
Ondanks de wet Passend Onderwijs en daarnaast de enorme toename van jeugdzorg binnen het onderwijs, is De Meerwaarde nog steeds een reguliere school, waarbij zeker niet alle zorg binnen de teams gegeven kan worden.
Soms is het mogelijk om de begeleiding op een andere manier binnen De Meerwaarde aan te bieden. In enkele gevallen is het eerlijk om te concluderen dat de hulp beter door professionals buiten het onderwijs gegeven kunnen worden.
Expertgroepen
Soms is (om wat voor reden dan ook) de basisondersteuning binnen het team niet voldoende en is er extra begeleiding of ondersteuning nodig. Daarom zijn er een aantal expertgroepen, die zowel leerlingen, ouders als docenten(teams) kunnen adviseren, begeleiden of ondersteunen. De expertgroepen werken zoveel mogelijk samen, maar ieder binnen zijn of haar eigen expertise.
De verschillende expertgroepen zijn:
Expertgroep 1: Ondersteuningscoördinatoren en orthopedagoog
Deze Expertgroep is er vooral om leerlingen en teams te helpen als een leerling sociaal-emotioneel of qua gedrag vastloopt in de klas.
Expertgroep 2: Huiskamer+
Deze Expertgroep begeleidt leerlingen die (om wat voor reden dan ook) niet meer (volledig) les in de klas kunnen volgen. Hieronder vallen:
De Huiskamer
Op de begane grond van de school, in open verbinding met het Leesplein, het interne arrangement en het leerlingloket, is de Huiskamer gevestigd. De Huiskamer is een rustige plek waar leerlingen in alle rust kunnen zitten om een kort gesprekje te voeren, een boek te lezen, (huis)werk te maken of een spelletje te spelen.
Als je graag gebruik wilt maken van de Huiskamer, kan je mentor bij het team van de Huiskamer een huiskamerpas voor je aanvragen.
Huiskamer (intern arrangement)
Als een leerling (tijdelijk) extra ondersteuning nodig heeft en het eigen team dit niet kan bieden, dan kan een leerling ook worden doorverwezen naar het interne arrangement van de Huiskamer.
Het interne arrangement is een plek waar je kan komen als je (om wat voor reden dan ook) een bepaald vak, of misschien alle lessen, niet meer samen met je klas kunt volgen.
Arrangement de Huiskamer werkt met verschillende fasen die je kunt doorlopen.
Het doel is altijd dat een leerling weer volledig teruggaat naar de klas. Heel soms is dit niet mogelijk.
In het interne arrangement de Huiskamer is een begeleider en een docent aanwezig.
Het Leerlingloket
Het leerlingloket is een lokaal, vlak naast de Huiskamer, waar leerlingen zich moeten melden als zij uit de les zijn verwijderd, een vierkant rooster hebben of (tijdelijk) niet in de les mogen komen.
In het leerlingloket kom je niet na. Dit gebeurd altijd in het team van de leerling zelf.
Expertgroep 3: Leren
Deze Expertgroep begeleidt leerlingen (en teams) die extra ondersteuning nodig hebben met leren. Hieronder valt o.a. dyslexie, dyscalculie, NT2 en het Leesplein. Ook coördineren zij de meetmomenten.
Expertgroep 4: In-, door- en uitstroom
Deze Expertgroep begeleidt leerlingen (en teams) in alle soorten overstap die je naar, binnen en vanuit de Meerwaarde kunt doen. Zij regelen je toelating als je je inschrijft, helpen je bij het kiezen van een profiel mbv PPO als je eenmaal op school zit, en kunnen je adviseren als je na je diploma een MBO opleiding wilt kiezen.
Expertgroep 5: Professionalisering en ontwikkeling
Deze Expertgroep begeleidt de medewerkers van de Meerwaarde op verschillende manieren om nóg beter te worden in hun vak. Indirect is dit dus ook heel belangrijk voor de leerling zelf!
Samenwerking
Voor het goed begeleiden van onze leerlingen zoekt De Meerwaarde als eerste de samenwerking met de leerling en de ouders zelf. Waar nodig werkt De Meerwaarde samen met organisaties buiten de schoolmuren om zo een sterk netwerk rondom de leerling te kunnen opbouwen. Zo werken we o.a. samen met:
Schoolmaatschappelijk werk
Schoolmaatschappelijk werk wordt gefaciliteerd vanuit het Centrum Jeugd en Gezin. Zij biedt ondersteuning bij (v)echtscheiding, rouw, somberheid en helpen mee bij het opzetten van externe hulpverleningstrajecten.
Jongerenwerk
De Meerwaarde heeft in samenwerk met Stichting Connect twee jongerenwerkers in school rondlopen. Zij zijn op een laagdrempelige manier benaderbaar voor alle leerlingen.
Jeugdarts en -verpleegkundige
De jeugdarts is regelmatig in de school aanwezig. Alle leerlingen van het eerste en derde leerjaar krijgen een gezondheidscheck. Dit wordt afgenomen door de jeugdverpleegkundige van de GGD. Indien nodig roept de jeugdarts en/of de jeugdverpleegkundige leerlingen op voor onderzoek of vervolggesprekken. Ook kunnen leerlingen, eventueel met ouders, aangemeld worden voor het spreekuur van de jeugdarts.
Leerplichtambtenaar
Vanuit de afspraken met betrekking tot het aanwezigheidsprotocol werken we samen met de leerplichtambtenaar van de woonplaats waar de leerling woont. Een leerling kan evt. met ouders uitgenodigd worden voor een gesprek met de leerplichtambtenaar op school of ook op het gemeentehuis. Hierover wordt de leerling en de ouders geïnformeerd.
Samenwerkingsverband POBV
De Meerwaarde is onderdeel van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Barneveld – Veenendaal, zie www.pobv.nl. Gezamenlijk is er de verantwoordelijkheid om leerlingen een passende onderwijsplek te bieden.
Verwijsindex
De Meerwaarde is aangesloten bij de Verwijsindex Regio de Vallei. Dit is een landelijk digitaal systeem waarin professionals een signaal kunnen afgeven, wanneer zij zich zorgen maken over een jongere (tot 23 jaar). Het doel van een melding is om samen te werken met andere professionals die ook bekend zijn met de betreffende jongere. Een signaal op de verwijsindex maakt zichtbaar welke professionals er betrokken zijn en geeft mogelijkheden om hulpverlening goed af te stemmen. Informatie over de verwijsindex is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Tot slot
Het uitgangspunt voor de school blijft om ouders altijd het eerst te raadplegen wanneer er zorgen zijn over een leerling. Ons onderwijs is meer dan lesgeven. Het is gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de jongere. Een schoolmedewerker kan leerlingen alleen goed begeleiden als hij weet hoe dat moet. Daarom worden de medewerkers intern opgeleid, zodat zij snel problemen herkennen en adequaat kunnen ingrijpen. Ook kunnen zij terecht voor advies bij medewerkers van de expertgroepen. Voor De Meerwaarde hoort dit vanzelfsprekend bij de zorg voor de leerlingen. Contact met de verschillende expertgroepen verloopt in principe via de mentor.